Všechno co jste se báli zeptat o Public Relations

PR, PRtipy

Můžete novináře oslovovat “kolegové”? #090

Tenhle tip je tak trochu filozofický a určitě nemá jednoznačnou odpověď. Byť jedna věc je poměrně jasná. Pokud budete, coby člověk z PR, posílat novinářům e-maily a oslovovat je “kolegové” tak si dříve nebo později naběhnete.

Lidé co dělají Public Relations, popravdě, nejsou kolegové novinářů. Je to až tak zapeklité, že novináři žádné píáristy nepotřebují.

Což, mimochodem, je také jedna z věcí, kterou řada lidí z PR nechápe. Stejně jako moc nechápou, že pro novináře jsou píaristi hodně často poněkud otravné zlo, byť tohle neplatí tam, kde novinář ani tak moc není reálně novinářem.

Všeobecně to není až tak, že by novináři nenáviděli lidi z PR (tohle si přečtěte, je to užitečné) nebo že by snad PR lidé nenáviděli novináře (taky dobré čtení u kterého ještě stojí za přečtení opačný pohled ve Why journalists hate PR people). Byť trocha té averze se tam najde. A když už jsme u dobrých čtení v angličtině, tak zkuste ještě How P.R. Is Killing Journalism

Ale zpět k tématu z titulku. Pokud mohu doporučit, novinářům nepiště s oslovením kolegové. Vaši kolegové to nejsou. Oni dělají  novinařinu a za kolegy mají další novináře. Vy děláte PR a do jejich společenství nepatříte. Máte sice tak nějak trochu symbiotický vztah, ale to je všechno.

PS: V Mám novinářům volat, zda dostali moji tiskovou zprávu? se řeší jedna věc, kterou si novináře velmi snadno znepřátelí  te.